O meni

Osebna nadžanrska izpoved

Harmonikar in komponist Jure Tori igra melodije, ki dišijo po vinu in zemlji, poeziji in plesu, hrepenijo po soncu kadar so ujeta v temnih rudniških rovih. S svojim avtorskim pečatom pravzaprav z zvokom riše zgodbe, ki si jih ni težko vizualizirati. Pesmi vas zibljejo iz enega v drug kader, iz enega v drug vzdih, izdih, poljub … dotik.

Jure Tori igra zgodbe v svojem lastnem dialektu. Igra nizko in visoko, od rudniških rovov pod zemljo do 2000 metrov visoko v Alpah. Tiho in intimno, solo na harmoniko ob krušni peči pa tudi glasno s svojo folk punk skupino Orlek na velikih odrih. Predvsem pa vselej melodično ter prijetno za uho.

Njegove pesmi izhajajo v učbenikih za harmoniko, njegova glasba pa je prisotna tudi v animacijah Dušana Kastelica, filmih Metoda Pevca ter raznih dokumentarnih oddajah v Sloveniji in Avstriji.

Z avtorskim delom izraža svojo osebnost. Včasih na šaljiv, drugič resen način igra svoje travme in radosti življenja. To je najlažja pot, da se skrije ali zbeži v svoj svet.

V svoje projekte vključuje glasbenike z vsega sveta –  Avstrije, Italije, Kube, Argentine, Indije,  Češke – ter z njimi redno nastopa.

Sodelovalovanja: Ewald Oberleitner, Ariel Cubria, Ganesh Anandan, Eduardo Contizanetti, Rudi Medved, Polde Bibič, Aleš Šteger, Bogdana Herman, Jure Longyka, Neisha, skupina Hiša, Marjan Bone, Primož Siter, Sergio Giangaspero, Swetja…

Ustvaril je nekaj svojih skupin, kot so Tori Tango, Tori Trio, Jurski par, Tori Story, Orlek, Flora & Paris …

Med drugim je nastopal v New Yorku (CBGB), Sydneju (FOX filmski studiji), Pekingu, Buenos Airesu, Moskvi, Teheranu, Londonu, Parizu, Pragi, Bratislavi, Dunaju (Porgy & Bess, Folks Theatre), Sao Paolu, Montevideu, Milanu, Zagrebu, Ljubljani, ruskem Tveru (Filharmonija) … Igral je v parlamentih v Bruslju, na Dunaju in v Ljubljani.

Share: